2 maj 1977 Luleå Hockeyförening bildades under namnet Groko Hockey. Föreningen var en sammanslagning mellan ishockeysektionerna i IFK Luleå och Luleå SK. Groko tog över IFK Luleås plats i division I och första säsongen under det nya namnet kom laget på en femteplats.

Tränare var Lars-Åke Siwertsson. Lars-Gunnar Pettersson, Thorbjörn Köhler, Thomas Bäckström och Mats Öhman var några av lagets profiler.
78/79 Grokos andra säsong gick bättre sportsligt och laget fick spela kvalspel mot Huddinge men där föll Groko i två raka matcher.

Kjell Widmark, som spelade i laget säsongen innan, var tränare under GroKos andra säsong i division I.
79/80 Ekonomiska problem hos huvudsponsorn GroKo gjorde att samarbetet avslutades trots att tre år återstod av avtalstiden och Luleå Hockeyförening spelade nu under eget namn.

Denna säsong tog Luleå definitivt över som länets bästa ishockeyförening när laget besegrade Kiruna med 4­-2 i en direkt avgörande match till kvalserien till elitserien.
80/81 Luleå Hockey nådde nästan hela vägen fram men HV 71 blev för svårt i play off 3.

Luleå Hockey vann på hemmaplan med 3-­2 efter mål av Kjell Landström, Thomas Bäckström och Mats Öhman men i Rosenlundshallen åkte Luleå sedan på en riktig smäll, förlust med hela 3-11. I den tredje matchen, även det i Jönköping, lyckades HV 71 vinna med 5­3 och säsongen var därmed över för Luleå Hockey.
81/82 Inför säsongen presenterade klubben ett nyförvärv som kom betyda enormt mycket för Luleå Hockey.

Veli-Matti Ruisma anses av många vara den som lyfte Luleå Hockey från att vara ett division I-lag till ett elitserielag. Den spelskicklige finländaren ledde LHF till serieseger under sin första säsong men elitserien blev det inte, HV 71 blev för svåra i play off.
82/83 Freddy Lindfors tog över Luleå Hockey och han ledde omedelbart klubben till stora sportsliga framgångar. Luleå mot Falun under en match 1983
83-84 -> Elitserien 1983/84 kom att bli säsongen då Luleå Hockey äntligen tog klivet upp i elitserien. Avancemanget i bilder
84/85 Luleås Hockey chockade hockeysverige genom att leda elitserien efter nio omgångar.

Men laget orkade inte hålla hela säsongen utan sjönk ner till en femteplats, och missat slutspel, när säsongen summerades.
85/86 Hans ”Virus” Lindberg var ny tränare i laget tillsammans med den inte helt obekante Lars ”Osten” Bergström.

Säsongen slutade med en sjätteplats vilket sågs som en missräkning. Tränaren Hans ”Virus” Lindberg fick lämna efter en säsong och ersattes av Freddy Lindfors.
På spelarsidan fanns profiler som Hans Norberg, Stefan ”Skuggan” Nilsson, Roger Åkerström och Johan Strömwall.

86/87 Luleå Hockey nådde för första gången slutspelet efter att ha blivit trea i grundserien.

I semifinalen mot Färjestad var Luleå på väg att skrälla när de vann den första matchen, på bortaplan dessutom, men FBK lyckades vinna i Luleå och efter dramatik kunde Thomas Rundqvist avgöra i förlängningen i den tredje och avgörande matchen.
87/88 Luleå Hockey missade slutspelet efter stor dramatik.

Med bara 17 sekunder kvar i grundseriens sista omgång var laget i kvartsfinal men då kvitterade Brynäs vilket gav AIK den åttonde slutspelsplatsen.
88/89 Luleå Hockey anställde Mikael Lundström som ny tränare.

På spelarsidan hade backen Lasse Lindgren slutat men in hade finske Timo Jutila kommit.

Thomas ”Bulan” Berglund, i dag tränare i klubben, gjorde sin första säsong.
89/90 För första gången ses Mikael Renberg i Luleås laguppställning, även om det bara handlade om två matcher innan han fick fortsätta utvecklas i Piteå.

Luleå Hockey kom trea i grundserien och slog sedan ut Leksand i kvartsfinalen innan Djurgården satte stopp för Luleå i semifinalen.
90/91 Säsongens blev Robert ”Nobbe” Nordbergs stora genombrott. Bodenspelaren lyckades så bra under sin första elitseriesäsong att han fick chansen i Tre Kronor.

LHF blev trea och nådde åter semifinal efter att ha slagit ut Malmö i kvarten. Denna gång var det FBK som satte stopp för Luleå.
91/92 Freddy Lindfors var tillbaka i Luleåbåset igen.
Denna säsong hade Luleå en förkärlek för att spela oavgjort. Hela 13 matcher av 40 slutade oavgjort.

Luleå slutade fyra i tabellen och åkte sedan ut mot Djurgården i kvartsfinalen.
92/93 -> Ett historiskt ras Luleå Hockey nådde för första gången final. Och det var ohyggligt nära att klubben plockade hem SM-guldet.

Luleå mötte Brynäs i finalserien och lyckades vinna de två första matcherna. Men Brynäs kom tillbaka och blev historiskt genom att som första klubb lyckas vända ett 0-2-underläge till 3-2-seger.

I en sista finalen hade Luleå guldet fram tills mindre än sju minuter återstod då Andreas Dackell kvitterade. Och med mindre än två minuter kvar avgjorde samme Dackell finalen med sitt andra mål.
93/94 Finländaren Sakari Pietilä var ny tränare i Luleå Hockey och han fick en jobbig säsong i klubben.

Luleå missade slutspelet, med marginal, och Pietiläs sejour blev bara ettårig. Ersättarna hette Lars ”Osten” Bergström och Thomas ”Brocke” Bäckström. En ny målvakt var också på ingång - Jarmo Myllys.
94/95 I grundserien slutade Luleå på tredje plats.

På spelarsidan stod Mattias Öhlund för ett stort genombrott under sin första säsong och Jarmo Myllys visade att han var en toppmålvakt.

Även Tomas Holmström hade anslutit från Boden och från Tjeckien hämtades Jiri Kucera.
95/96 -> Så smakar ett SM-guld Luleå Hockey stod för bedriften att vinna både grundserien samt SM-guldet.

I finalen mötte Luleå Frölunda och kunde vinna serien med 3-1 i matcher efter att ha avgjort på bortaplan i Frölundaborg.

Första finalmatchen vann Luleå med 7-1, den andra vann Frölunda med 6-2, den tredje vann Luleå med 3-2 och siffrorna var samma i final 4.
Upplev SM-guldet igen Se bilder och videoklipp från SM-guldet och firandet efteråt. Kurirens bilder från SM-guldet
96/97 Inför säsongen hade det varit stor spelaromsättning i Luleå.

Trots detta och trots en dålig start så lyckades Luleå ta sig till final igen. Denna gång mot Färjestad. Karlstadlaget vann finalserien med 3-1, Luleås seger kom i match 3 där Luleå vann med 7-2
97/98 Klubben hamnade i en ekonomisk kris och sportsligt sett blev säsongen inte alls bra.

Slutspelsplatsen säkrades sent och väl i slutspel åkte Luleå ut direkt efter 0-3 mot Färjestad. I Luleålaget återfanns bland andra Jonas Rönnqvist, som i dag är Luleås huvudtränare.
98/99 Nya tränarduon Ulf Taavola och Lars Modig fick uppdraget att ta Luleå till nytt slutspel trots den ekonomiska kris klubben gick igenom.

Duon lyckades bra och Luleå slutade sexa i tabellen. Klubben nådde ända till semifinal där Brynäs, åter igen, blev för svårt.
99/00 Det mest minnesvärda från säsongen är den 23 matcher långa segersvit som Luleå Hockey hade på hemmaplan.

Luleå slutade fyra och ställdes mot Malmö i kvartsfinal. Matchserien avgjordes i den sjätte matchen då Anders Burström sköt in matchens enda mål i förlängningen.

Luleå rådde däremot inte på Djurgården i semifinalen.
00/01 Mikael Renberg var åter tillbaka i Luleå efter att ha valt att avbryta NHL-karriären och flytta hem.

Luleå Hockey sågs som en guldkandidat men så långt nådde inte laget. Dels på grund av tunga skador, bland annat på Jiri Kucera, Martin Hostak, Vaclav Burda och Lasse Edström.
01/02 Luleå hade tappat många stora namn men på plussidan fanns en återvändande Stefan ”Skuggan” Nilsson som vände hemåt efter en tid i Österrike.

Luleå nådde kvartsfinal, efter en sjundeplats i serien, men där de blev utslaget mot Modo.

Säsongens utropstecken var målvakten Daniel Henriksson som tog över efter Jarmo Myllys.
02/03 Luleå Hockey slutade på en femteplats i elitserien och ställdes mot Timrå i kvartsfinalen.

Där blev det förlust i fyra raka matcher. I laget återfanns spelare som Linus Fagemo, Kamil Brabenec, Magnus Nilsson och Jonas Hägerbäck.
03/04 Luleå Hockey värvade finske backen Tukkaa Mäntylä från Tappara och han beskrevs som en ny Timo Jutila.

Laget slutade sjua i elitserien och föll med klara 4-1 mot Färjestad i kvartsfinalen. Jonas Rönnqvist blev lagets främste poänggörare med 36 poäng på 50 matcher.
04/05 NHL-lockouten gjorde att elitserien fylldes med stjärnspelare.

Luleå Hockey värvade bland andra målvakten Manny Fernandez, forwarden Justin Williams, Thomas Holmström och Niclas Wallin.

Mikael Renberg hade också valt att flytta hem, nu för gott.
05/06 Luleå Hockey slutade femma i elitserien men åkte ut mot Linköping i kvartsfinalen efter att ha förlorat matchserien med 2-4.

Laget leddes nu av den NHL-meriterade tjeckiske tränaren Slavomir Lener.
06/07 Anders Burström återvände efter en säsong i Finland och två i Södertälje.

Grundserien var ingen höjdare för Luleå som fick slita för slutspelsplatsen. Till sist var det bara tre poäng ner till Frölunda och Djurgården.

Ännu en gång blev Linköping för svåra i kvartsfinalen och Luleå lyckades inte vinna en enda match.
07/08 En riktig mardrömssäsong för Luleå Hockey och nya tränarduon Roger Rönnberg och Roger Kyrö. Först i den sista omgången lyckades laget undvika kvalserien.

Något slutspel blev det däremot inte vilket var första gången på många år.
På spelarsidan var Anders Burström ny lagkapten.
08/09 Säsongen kom att bli Johan Harju och Linus Omarks stora genombrott. Omark vann poängligan med 55 poäng, före Harju på 49.

Luleå Hockey kom femma i elitserien och åkte sedan ut mot Frölunda i kvartsfinalen med 1-4 i matcher.
09/10 För andra gången på tre år så missade Luleå slutspel efter att ha fallit mot Timrå i den sista omgången i en helt avgörande match.

Det blev även sista matchen för tränarduon Roger Rönnberg och Roger Kyrö.
10/11 -> Entré, Jonas Rönnqvist Nya tränaren Jonas Rönnqvist hade lyckats bra i allsvenska Almtuna och hans inledning i Luleå, tillsammans med Thomas ”Bulan” Berglund var sensationell.

Bara några månader efter Luleå missade slutspelet var laget nu ett topplag. När serien var slutspelad kom Luleå fyra.

Semifinalen mot Skellefteå blev knallhård. Luleå vann de två första men sedan var det Skellefteå som tog över och vann fyra raka.
11/12 Luleå var en maskin i grundserien där laget till slut samlade ihop 100 poäng, fem före Skellefteå på andra plats.

I slutspelet blev det dock tvärstopp. AIK skrällde och vann med 4-1 i matcher vilket var en stor missräkning för grundserievinnarna.
12/13 -> Himmel och helvete Luleå Hockey slog sitt poängrekord genom att skrapa ihop 102 poäng i grundserien men det räckte ändå inte till serieseger. Skellefteå var överlägset och vann serien 12 poäng före Färjestad, Luleå och HV 71 som samtliga landade på samma poäng.

Det blev en drömfinal mot rivalen Skellefteå men där var Skellefteå alldeles för svårt och Luleå vann inte en enda match.
LAGBILDER